Марката iRobot

iRobot е американска компания, специализирана в производството на роботи.

Компанията е основана през 1990г., когато трима учени от Масачузетския университет (Massachusetts Institute of Technology roboticists) решават да приложат на практика изследванията си в областта на роботиката. Централният офис на компанията е локализиран в Бедфорд, САЩ.

Още през първата година от своето съществуване, iRobot създава iRobot Genghise® – космически разузнавателен робот. През 1996г., все още малкото семейството на роботите, се сдобива с нов член – модела iRobot Ariel® , който служи за проучване на бреговата ивица и откриване на мини. Преломна се оказава 1998г, когато компанията печели поръчка на агенцията DARPA за разработване и прозводство на тактически мобилни роботи iRobot PackBot® . Този универсален робот е използван от САЩ по време на спасителните операции след терористичните атаки срещу Световния Търговски Център през 2011г.

През 2002г. iRobot навлиза в домакинството. Тогава се появява първият робот прахосмукачка – Roomba®. Три години по-късно iRobot допълва гамата от роботи за дома с миещата подови настилки – iRobot Scooba®. Компанията създава също така и робот за почистене на улуци iRobot Looj®  и робот за почистване на басейни iRobot Mirra® .През 2013г. към голямото семйство на домакинските роботи се добавя и роботизираната подочистачка Braava®, която за два месеца става лидер на пазара в сегмента си.

Официален сайт на компанията – http://www.irobot.com/

Всички налични продукти на iRobot можете да видите тук.